A hallgatói jelentkezések lezárultak, így elkezdődött a felkészülés a TGF nyári társadalomföldrajzi terepgyakorlataira. Az idei évben is lesz olyan földrajzos csoport, akik az országhatáron túl tanulmányozhatják a helyi társadalmi viszonyokat és tehetik próbára az eddig megszerzett módszertani kultúrájukat. A Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület Helyi gazdaságfejlesztési esélyek a Kárpát-medencében című kisprojektjét a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány támogatja. Pályázatukkal az ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékének a helyi gazdaságfejlesztés témakörben több éve folyó kutatási folyamatát kívánják a hazai környezetből a külhoni területekre kiterjeszteni. Az egyesület szakmai és a határon túli tapasztalataival, a PAGEO anyagi támogatással, míg az ELTE a nyári társadalomföldrajzi terepgyakorlatával járul hozzá a projekthez.

A kutatás terepi vizsgálatait az erdélyi Erdővidék településeiben augusztus utolsó napjaiban a KFTE irányításával az ELTE hallgatói és doktoranduszai - kiegészülve a Babeş–Bolyai Tudományegyetem két geográfusával – Schwertner János vezetésével és Hohl Zsófia, Makkos Dalma, Ónodi Zsolt valamint Bokor Csongor segítségével végzik. Ezzel a KFTE valamint a PAGEO a hallgatók kötelező tanulmányi feladatainak teljesítéséhez a szakmai, valamint a kötelező önerő biztosításán túl, a pénzügyi hátteret biztosítani tudja.

Június 8-án a Helyi gazdaságfejlesztési esélyek a Kárpát-medencében című kisprojekt-csoport tagjai a Mendöl - teremben megtartották első szakmai megbeszélésüket és a jobb kapcsolattartás céljával létrehozták a Facebook csoportjukat. A hallgatók fele még nem járt Erdélyben, míg többeket családi, rokoni szálak kötnek az Erdővidékhez. Valaki az ismeretlenbe, míg mások a jól ismert terepre fognak érkezni. Ettől is izgalmas egy ilyen terepgyakorlat!

Jó készülődést kívánok!

Schwertner János

 

A weboldal létrehozásában közreműködött az ELTE Térinformatika Műhely, a sablonért köszönet az a4joomla.com csapatának!
A weboldalt gondozták: Ónodi Zsolt (2011-2015), Zsom Brigitta (2011-2012), Szentpáli Áron (2013-2015), Palaczki Botond (2015-), Berki Márton (2015-), Tolnai Gábor (2015-)
Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék©, 2018