Oktató: Dr. Tamáska Máté (1966)

szociológus, műemlékvédelmi szakértő, egyetemi oktató, „a megosztott határvárosok tér- és társadalomszerkezete” OTKA alapkutatás vezetője (ELTE TáTK, Város és Regionális Kutatások Központja), a Földgömb magazin állandó szerzője.
Fontosabb munkái: Torockó felfedezései (2015), Kassa-vidék településképei (2013), A vidéki tér emlékezete (2011).
A Földgömb magazinban Komáromról írt ismeretterjesztő írása letölthető innen:
A harmadik Komárom 

Értékelés: gyakorlati jegy
Időpont: heti két óra (tömbösítve) 

Kurzusleírás:

Noha Európa szerte találunk határral kettéosztott városokat, a közép-európai régióban különösen gyakori jelenséggel van dolgunk. A kettéosztott határvárosok legsűrűbb vidéke a német-lengyel határszakasz (pl. Frankfurt an der Oder/Slubice, Görlitz/Zgorzelec), de a cseh – lengyel (Český Těšín/ Cieszyn), a szlovén (jugoszláv) – olasz (Nova Gorica/Gorizia) és a szlovák (csehszlovák) – magyar (Komárom/Komárno) határmódosítások is létrehoztak határral kettéosztott kisvárosokat. Ellentétben a leghíresebb határral kettéosztott várossal, Berlinnel, amelynek újraegyesítése 1990 után az új Németország egyik legfontosabb városépítészeti vállalkozása volt, Közép-Európa megosztott határvárosait lassú közeledés jellemzi csupán, amely belátható időn belül nem fogja eltüntetni a két oldal közti jelentős különbségeket.

A kurzus során a hallgatók megismerkednek a határral kettéosztott város alapformáival, illetve történeti hátterével. Az egyes példákon keresztül pedig általános képet kaphatnak az államhatár fogalmáról, annak településföldrajzi értelmezéseiről is.

Gyakorlati feladatként a városkutatás módszertani kérdéseit érinti majd a kurzus, mint a terepbejárást, a vizuális elemzést vagy a településfotográfiát.

A weboldal létrehozásában közreműködött az ELTE Térinformatika Műhely, a sablonért köszönet az a4joomla.com csapatának!
A weboldalt gondozták: Ónodi Zsolt (2011-2015), Zsom Brigitta (2011-2012), Szentpáli Áron (2013-2015), Palaczki Botond (2015-), Berki Márton (2015-), Tolnai Gábor (2015-)
Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék©, 2018